Theatergroep de Kern

is opgericht in 1986

035 888 4935 / 06 5364 5416 / 06 2371 6640


Lied voor alle vrouwen van Elly Zuiderveld-Nieman, gezongen door Elly Zuiderveld-Nieman en Elise Mannah.

“Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen"
"En herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen" (Leo Vroman)

Theatergroep de Kern speelt een verrassend actueel kleinkunst-programma over oorlog, vrede en hoop. Gelardeerd met schitterende liederen. Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen worden daarbij virtuoos op de piano begeleid door Karin Kuijper. In “Kom vanavond met verhalen” willen zij de kracht en levenslust laten zien, die mensen steeds opnieuw weten te stellen tegenover wat hen wordt aangedaan. 

Ineke ter Heege: In “Kom vanavond met verhalen” vertellen we ook persoonlijke verhalen over onze vaders en moeders in oorlogstijd. Mijn vader zat bij het verzet in Amsterdam. Tien dagen voor de bevrijding werden drie van zijn verzetsvrienden doodgeschoten. Ik zing het liedje “4 mei” over zijn pijn, die ik als klein meisje voelde bij het samen herdenken op de Dam...”

Jan-Jaap Jansen: “Mijn vader zat in Rotterdam in het verzet. En mijn moeder vluchtte als meisje tijdens het bombardement met haar zus weg uit haar ouderlijk huis aan de Leuvenhaven. Daarna was het huis weggevaagd en stond er alleen nog de piano. Ook dit verhaal over het in één keer verdwijnen van al je jeugdherinneringen wordt in een lied verteld.” 

Als rode draad spelen we “Het verhaal van Edith, het oorlogsdagboek van een Haags joods meisje.” Een even aangrijpend verhaal als dat van Anne Frank. Edith van Hessen was 13 in 1938 toen ze haar dagboek begon en schrijft enthousiast over het warme, liefdevolle en kunstzinnige gezin waarin ze opgroeit en gelukkig is. Over haar schilderende, beeldhouwende vader, haar pianospelende en zingende moeder, haar oomi, haar band met haar oudere broers Jules en Guus, de geweldige verjaardagen en feesten bij hen thuis. De grote vriendenkring op school. De enorme creativiteit en levenskunst van het gezin waarin ze opgroeit. Middenin de oorlog schrijft haar vader als ze al is ondergedoken: “Laat nooit de haat bezit van je nemen, want haat is een ziekte die zich steeds sterker in anderen uitzaait” . In tegenstelling tot Anna Frank overleeft Edith. Een jaar na de oorlog, als ze bijna haar hele familie heeft verloren, schrijft ze aan een vriendin: “Zelfs als we denken: onmenselijkheid, dat is nu eenmaal het lot van de wereld, dan zouden we moeten vechten om dat te verbeteren. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat er diep in ons allemaal iets sluimert dat we hadden toen we op deze wereld kwamen, iets warms, iets goeds, iets dat met liefde te maken heeft.” 

We vertellen de verhalen ook met tekstfragmenten uit dagboeken van Etty Hillsum, Abel Herzberg en Primo Levi. En met gedichten van Leo Vroman, Remco Campert en Henriëtte Roland Holst. Verder zingen we het prachtige “Hooglied” van Theodorakis, “Die Judenhure Marie Sanders”, een bijtend protestlied tegen de oorlog van Bertolt Brecht. Maar ook het bekende “Ik zou wel eens willen weten” van Jules de Corte. De pianomuziek vertelt haar eigen verhaal. En ook liedjes als ‘Lily Marlene”, “We’ll meet again”, The white cliffs of Dover” en “Sag mir wo die Blumen sind” vertellen hun verhaal en verbinden zo het ontroerende “ Verhaal van Edith”.

  • Edith van Hessen (86), de joodse vrouw die in 1938 als meisje van 13 een dagboek begint, bezocht de voorstelling op 18 april 2011. Diep onder de indruk zei ze na afloop: “Ik ben blij verrast en zeer aangedaan door de oprechte en betrokken manier waarop de Kern o.a. mijn verhaal ten toneel brengt. Ineke ter Heege is als de jonge Edith echt mijn alter ego”

In ons Gastenboek staat onder andere: 
“Als je poëzie, zang en toneel zo weet te combineren dat je een uur lang met open mond geboeid blijft kijken, dan heb je bereikt wat theater zo magisch en belangrijk maakt. Deze drie mensen hebben de kern van het theatermaker neergezet met een indrukwekkend verhaal over een Joodse familie, waarin liefde en optimisme in een tijd van pijn en haat, indringend en ontroerend aan de voeten van het publiek wordt neergelegd. Dit blijft hangen, heel lang.” 

CD van “Kom vanavond met verhalen”Onlangs werd een prachtige CD opgenomen met de liederen uit de voorstelling. De meeropbrengst gaat naar het Herinneringskamp Westerbork. Zie bijlage. 

Het “Verhaal van Edith” is uitgegeven bij Uitgeverij Podium b.v. Amsterdam tel.020-4213830 www.theatergroepdekern.nl / 035-8884935Kick van der Veer schrijft in ons Gastenboek: 
Toen ik de CD na de voorstelling in Herinneringskamp Westerbork mocht presenteren, zei ik: “Poëzie op muziek zetten is heidens moeilijk. Je moet een manier vinden om de woorden bij de luisteraar naar binnen te laten komen. In de eerste plaats moet je heel goed begrijpen waar het gedicht over gaat, je moet muzikaal zijn en ook heel belangrijk is dat je je gedienstig opstelt. Dat het gaat om wat er staat en niet om hoe mooi je kan zingen of pianospelen. Theatergroep de Kern heeft dat allemaal. Ineke en Jan-Jaap zetten gedichten op muziek en werden prachtig begeleid op piano door Ariane en/of Karin. Geen rococo-arrangementen, maar puur en zuiver en dienend. En de mix van een cd is ook heel belangrijk: ik heb thuis een cd van Drs. P met een klassiek ensemble waarop heel ergerlijk de violen de stem van de doctorandus overstemmen. De mix is bij de cd van de Kern ook prima in orde. En laten we dan ook niet vergeten dat er prima werk van eigen hand op staat van Ineke en Jan-Jaap. Theatergroep de Kern grijpt je bij de strot met deze cd. Het gebeurt niet vaak dat ik in mijn ogen zit te wrijven als ik naar een cd luister, maar het is hun gelukt. Het is belangrijk dat deze cd goed gaat lopen, niet alleen omdat de meeropbrengst naar het Herinneringskamp Westerbork gaat, maar zeker ook omdat dit repertoire gehoord moet worden. Altijd maar weer, honderd malen, en honderd malen zal ik….” 

Dieuwertje Blok, die ons vaak heeft geïnterviewd en veel van onze eerdere theaterproducties heeft gezien, zag de voorstelling in de synagoge in Den Haag, waarbij ze de hernieuwde uitgave van “Het verhaal van Edith” aan Edith van Hessen aanbood: “Ik zag “Kom vanavond met verhalen” op een bijzondere avond in de sjoel in Den Haag met als speciale gast Edith en veel van haar familie. Dat maakte het extra. De basis van de voorstelling is namelijk het dagboek dat zij begon als jonge joodse middelbare scholiere. De oorlog druppelt langzaam het tot dan toe zorgeloze puberleven binnen en maakt een dramatisch einde aan haar jeugd. Toch is het niet alleen dit drama maar vooral ook de veerkracht, de levenslust en de liefde van de mens die je bij blijft. Om hoop uit te putten. Verhalen die verteld moeten blijven worden. Een ontroerende voorstelling vooral dankzij Ineke ter Heege die diep raakt. Strijdbaar, krachtig, kwetsbaar, ze heeft het allemaal in die rijke stem van haar. Ik had het allang moeten weten, maar toch verraste ze me weer. Gelukkig zijn ze nooit uitverteld die verhalen. Dus ga vanavond…….of morgen! Dieuwertje Blok 16 oktober,2012 En onlangs schreef ze over de CD: “Ik vind de CD prachtig. Mazzel tov en shalom!

Onze vrienden Elly en Rikkert Zuiderveld over de CD: 
“Lieve Ineke en Jan-Jaap We zaten “(en zitten nog) met een brok in onze keel te luisteren. Prachtig, prachtig gezongen, gesproken en opgenomen. Dank je wel, lieve vrienden dat we hierin mogen delen En Elly en Rikkert Zuiderveld over de voorstelling “Kom vanavond met verhalen” “We kennen Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen, kortom de Kern als een theatergezelschap met vakmanschap, fijngevoeligheid en grote klasse. 

Kom vanavond met verhalen is een voorstelling die blijft hangen tot in het diepst van je ziel…..!

Contactgegevens

Theatergroep de Kern
Floris V weg 35/12
3739 NC Hollandsche Rading

T. 035 888 4935 / 06 5364 5416 / 06 2371 6640
E. theatergroepdekern@gmail.com

Social media

Copyright © 2016
Theatergroep de Kern.
All rights reserved.