Theatergroep de Kern

is opgericht in 1986

035 888 4935 / 06 5364 5416 / 06 2371 6640

Kom vanavond met verhalendoor Theatergroep de Kern

“Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen En herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen’’ (Leo Vroman)

Theatergroep de Kern speelt een verrassend actueel kleinkunst-programma over oorlog, vrede en hoop. Gelardeerd met schitterende liederen. Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen worden daarbij virtuoos op de piano begeleid door Karin Kuijper.

lees verder

Lady Macbeth

Naar het beroemde toneelstuk van William Shakespeare in een bewerking van JAN-JAAP JANSEN Gespeeld door Theatergroep de Kern.

Bij deze bewerking wordt het personage van de vrouw van koning Macbeth naar voren geschoven en omgebouwd tot hoofdrol. Ook een aantal echtgenotes van Schotse edelmannen spelen nu een belangrijkere rol, zoals bij voorbeeld Lady Duncan en Lady Macduff. Terwijl de bewerking het stuk van Shakespeare op de voet volgt, is de schrijver toch benieuwd naar de beweegredenen van de wrede koningin.

lees verder

"Veel liefs uit Rusland"

geschreven door Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege

NRC Handelsblad:
Dankzij het voortreffelijke spel van Jansen en ter Heege krijgen de emoties alle kans. Begin en slot grijpen prachtig in elkaar.”

Volkskrant:
Ze spelen ingeleefd en zonder poespas. De ingehouden passie giert door het pand.”

lees verder

Kwijt

"Kwijt" gaat over twee actrices in een bejaardentehuis. Naast hun sleutels en portemonnee raken ze steeds meer kwijt. Hun geheugen. De weg. Maar die prachtige monoloog van Ophelia is nog springlevend. Ze leven in hun herinneringen: hun glorieuze, hun verdrongen en hun fictieve herinneringen. De prachtige rollen die ze speelden en de rollen die ze nooit meer zullen vertolken. De rollen die ze nu nog dagelijks spelen. En de rol die toneel nog altijd in hun leven speelt.


Johanna de Waanzinnige

In een grauwe burcht in Spanje wordt een koningin al tientallen jaren gevangen gehouden. Ze is een speelbal van de macht. Buiten wordt op leven en dood gevochten om de troon waar zíj eigenlijk recht op heeft. Haar man Filips de Schone wil met zijn Vlaamse vrienden Spanje aan Bourgondië plakken. Haar machtswellustige vader Ferdinand wil de buit van een verenigd Spanje voor zichzelf opeisen. En haar zoon Karel V wil keizer worden van Europa.


Anna Karenina (2007)

Toneelbewerking door Jan-Jaap Jansen van de wereldberoemde roman van Tolstoj. In een geheel eigen bewerking vertaalt Jansen de briljante psychologie van Tolstoj's romanfiguren naar een toneelstuk vol roddel en romantiek. Anna Karenina - tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een twintig jaar oudere man - gaat gebukt onder een onvervuld verlangen. De thee-uurtjes, de soirees, haar zoontje Serjozja, niets kan haar de vitaliteit geven waarnaar ze hunkert. Totdat een verboden liefde met de bloedstollend mooie officier Wronski haar lijkt te verlossen uit een leeg bestaan. Een liefde met een fatale afloop.


Juliana's derde weg (2006)

"Ineke ter Heege schittert als Juliana.(…)Een theemuts was ze niet, onze voormalige koningin. En zo wordt ze ook niet neergezet in Juliana’s Derde Weg van De Kern. Ongegeneerd opent zij het stuk. Nu is zij aan de beurt, nadat Bernhard zijn doopceel heeft gelicht in de Volkskrant. Ze wil zichzelf laten zien als de vrouw die ze was: sociaal, te progressief voor haar tijd. (...) In de reeks voorstellingen over sterke vrouwen past dit stuk voortreffelijk. Er wordt overtuigend gespeeld: Ter Heege is een verrukkelijke Juliana en Vastert van Aardenne is precies de levensgenieter die hij moet zijn geweest." Marian Buijs in de Volkskrant

FINALISTToneel Publieksprijs 2005/2006 Geschreven door Jan-Jaap Jansen


Simon (2005)

"Innemend en meeslepend Toneelspel van de acteurs. Een rijke Thematiek die reikt van de oorsprong van de mensheid In de Germaanse Godenwereld en Mesopotamië, tot aan het fascisme in de jaren dertigen van het zoeken naar identiteit naar het leren Liefhebben. De kern moet het voor de theaterbewerking noodgedwongen bij een selectie houden. Binnen die grenzen evenaart Simon het succes van Anna, Hanna en Johanna (...). Maar waarom zou het publiek niet nog eens mogen genieten van het geweldige acteerwerk en het prachtig vormgegeven toneelbeeld?" De Stentor

Toneelbewerking door Kjell Sundstedt
GENOMINEERDvoor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2004/2005


School voor Vrouwen (2004)

"Molière lekker vet aangezet, via Molière kan de groep ook eens laten zien dat ze komisch kunnen in huis heeft (…) een leuk, luchtig tussendoortje van de Kern. Mogen ze vaker doen" (De Volkskrant) Een repertoirestuk van de grote Molière (1622-1673) hertaald door Jan-Jaap Jansen.


Anna, Hanna en Johanna (2003)

"Bij Ineke ter Heege voel je de schrijnende ontreddering (…) Zorgvuldig opgebouwd en vlot geregisseerd" (De Volkskrant) Een toneelstuk gebaseerd op de gelijknamige roman van de Zweedse schrijfster Marianne Fredriksson.

Geschreven door: Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege.

GENOMINEERDvoor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2003/2004


Koning Willem I of het verlies van België (2002)

"Een mooi stuk, prachtig van taal en toon, met bewust gezochte anachronismen. Jan-Jaap Jansen schittert als koning Willem I" (Noord-Hollands Dagblad)

Geschreven door Jan-Jaap Jansen.

GENOMINEERDvoor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2001-2002


Een Hechte Samenzwering (2001)

"Mooie, goed onderbouwde voorstelling" (Haarlems Dagblad) Over de zussen Virginia Woolf en Vanessa Bell en andere beroemde leden van de Bloomsburygroup zoals de econoom Keynes.

Geschreven door Ineke ter Heege.


Victoria goes Wilde (2000)

"Een stijlvolle en kordate koningin en een mooie, melancholieke Oscar Wilde" (NRC) "Milde Wilde helpt tobbende Victoria, (…) onderhoudend toneel met verrassende (tekst)wendingen"(Volkskrant)

Geschreven door: Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege.


Stem van je hart (1999)

Stem van je hart 1999 "Diana Dobbelman legt uit: 'Het stuk gaat over de tragiek van het leven. Aan het einde weet je hoe je het eigenlijk allemaal had moeten doen' (De Telegraaf)

Toneelbewerking van het gelijknamige boek van Susanna door Jan-Jaap Jansen.


Hildegard von Bingen (1998)

"Hildegard von Bingen als non met kloten, (…) een sterk plot en (…) kapstok om het nog altijd actuele gedachtengoed van deze vroegmiddeleeuwse abdis aan op te hangen" (Leeuwarder Courant)

Geschreven door: Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen.

GENOMINEERDvoor de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 1999/2000


La Fontaine of het Fabelachtig Onverstand (1997)

"Fonkelende Fontaine, (…) spiritueel, maar nergens uit de hoogte, speels, maar nooit lichtzinnig"(Meppeler Courant) 

Geschreven door Jan-Jaap Jansen


Lou Andreas Salomé of Was will das Weib (1996)

"Weergaloze dubbelrol in 'Lou Andreas Salomé', Jan-Jaap Jansen ís Nietsche en Freud" (Nieuws van de Dag) Over de erudiete schrijfster en psychoanalytica Lou Andreas Salomé (1861-1937). Wijsgeren als Friedrich Nietsche, Sigmund Freud en Rainer Maria Rilke fladderen als verliefde dwazen om haar heen. Maar Lou haakt allereerst naar kennis en onafhankelijkheid.

Geschreven door: Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege


George Sand of het Monster van Nohant (1994)

"(…) de traditie van het gekostumeerd-gevoelvolle, ernstige en ingeleefde acteren is van de Nederlandse planken verdwenen. Soms is die stijl ineens weer te zien, zoals bij het gezelschap De Kern. (…) De voorstelling heeft de langzame, precieze opbouw van een well-made play (…)het hoogtepunt: de confrontatie tussen George Sand als de falende moeder en haar om aandacht smekende dochter" (NRC Handelsblad) Over de Franse schrijfster George Sand (1804-1876), die als de sigarenrokende, in mannenkleren gehulde vriendin van Frédéric Chopin de geschiedenis in ging: de beste methode om deze markante vrouw 'kalt zu stellen'.

Geschreven door Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege


Belle of Geen talent voor ondergeschiktheid (1993)

"(…)een voorstelling die het gesproken portret wil zijn van een belangwekkende vrouw. De Kern maakt dat vaardig waar, met schaarse middelen, maar zorgvuldig aangekleed en met gedegen spel, (…) een doordachte produktie ". (De Telegraaf) Over Belle van Zuylen (1740-1805), de mooie, intelligente, stoutmoedige en adellijke dochter uit 18e eeuw die correspondeerde met geleerden uit heel Europa en die een prachtige clandestiene briefwisseling onderhield David Constant d'Hermenches, kolonel van een Zwitsers regiment Holland.

Geschreven door Ineke ter Heege


Lees de nieuwsbrief door op onderstaande links te klikken:

De nieuwsbrieven zijn in PDF formaat. Om de brief te bekijken is een programma nodig waarmee PDF documenten gelezen kunnen worden, deze is gratis te downloaden via Acrobat Reader

Contactgegevens

Theatergroep de Kern
Floris V weg 35/12
3739 NC Hollandsche Rading

T. 035 888 4935 / 06 5364 5416 / 06 2371 6640
E. theatergroepdekern@gmail.com

Social media

Copyright © 2016
Theatergroep de Kern.
All rights reserved.